1. #bejaarden
 2. #ervaring
 3. #haras
 4. #nu
 5. #oude-doos
 6. #patman
 7. #vroeger
 8. #wijsheid
 9. #ziekte

Een greep uit de oude doos.

Vandaag las Ik een stukje van Patman dat dateert van donderdag 12 november jl. Geïnspireerd uit News Week: “Ouder worden zit in je hoofd, positief denken maakt je jonger.”
Daar had ik ook iets over willen opschrijven. Maar zonder, bronnen te raadplegen. Gewoon uit mijn hoofd, ervaring en herinneringen.
En dat is genoeg, om over van alles en nog wat te kunnen schrijven. Dat zouden meer Zaploggers best wel kunnen doen. Het lijkt wel als of ik zowat de enige ben die dat doet. En daarmee lijkt het voor mij, ondanks meest prettige reacties, dat mijn geschrijf, niet echt thuishoort op ZapLog.

Op Patmans stuk over oud zijn heb ik gereageerd met het volgende:
“Ik heb in en om mijn huis, alleen maar ouwe dingen:
Ouwe auto, ouwe computer, ouwe accordeon, en een oud keyboard, waar ik op allebei hoofdzakelijk ouwe muziek op speel.
Ook heb ik een ouwe hangklok, die al meer dan tweehonderd jaar meegaat, oude meubels, kortom: teveel om het allemaal op te noemen.
Mijn vrouw is ook al oud. Ik ben nog een paar jaar ouder.
Mijn kinderen, die nu al jaren volwassen zijn, worden ook stilaan oud.
Ik voel mij zeer wel, bij al mijn overjarige oudheden.
En ik ben niet ontevreden over mijn ouwe kinderen.
Over mij zelf ben ik ook heel tevreden.
Want ik hou heel van mij!
Ik heb maar weinig behoefte aan alles wat nieuw is.
Ik ben tevreden met mijn oude grotendeels tweedehandse allegaartje.”

Al zie ik er jonger uit, dan 76 jaar, vooral nu zeker 25 kilo ben afgevallen, van binnen voel ik mij heel jeugdig. Ook al houd ik mij niet meer bezig met activiteiten en interesses, van jongere mensen en de jeugd. Een vriendin, ouder dan ik, die op mijn oude dag nog steeds moeite deed om mij wat beter te kunnen opvoeden zei laatst tegen mij:
“Haras, jij moet nu toch echt eens gaan leren, om je te gedragen als een waardige oude man.”
Maar ik blijf liever onzinnig en te jeugdig bezig. En zo nodig gooi ik mijn kont tegen de krib.

Het is waar wat Patman zegt, dat dingen, producten, en de hele cultuur uit het verleden, voor vooral mensen van mijn leeftijd, van een grotere waarde zijn, dan wat tegenwoordig allemaal modern is. Mijn krakkemikkige radio van rond 1950 op mijn muziek- en schrijfkamer, die zou ik niet willen ruilen voor een moderne muziek – en kletsmachine vol met mooie toeters en bellen. Ik hecht aan het oude. Het is dikwijls inspirerend. Als ik iets lees ook in de kranten, dan merk ik dikwijls dat auteurs en ook het journaille, en flinke greep doen uit de oude doos.
En wat na “wetenschappelijk onderzoek” openbaar wordt gemaakt, dat weten andere mensen en ik al heel lang. Dat is voor ons helemaal niet nieuw.

Het zou fantastisch voor ons oude mensen zijn wanneer er een dorp, stad of streek zou kunnen worden ingericht nogal primitief en zoals het zestig, zeventig jaar geleden was. En misschien nog eerder.
Toen liepen de scharensliep en de visverkoopster nog door de straten. De melkboer en de bakker kwamen aan de deur. En op straat hoorde je elke week, of vaker: “Loemeleeee. Knienevelleeee!”.
Met auto’s en koetsen als van toen met paard en wagen. De oude automodellen kon men voor mobiele bejaarden of samen met hen weer gaan nabouwen. Dat bracht beslist voor heel wat oudjes gezondheid en levensvreugd met zich mee.

Maar ik denk, dat zeker de huidige regering, voor zoiets niet te porren zal zijn. Want dan leven oude mensen mee in het nadeel van de schatkist veel te lang! Bejaarden die blijven en worden dan en veel te gezond. Te lang En dat kost dan weer een heleboel AOW-poen, waar de regering en mijnheer Balkenende geen wapentuig en stupide JSF-jes voor kunnen kopen. En om valse oorlogen mee te helpen voeren. En er aan mee te betalen. En dan moet de AOW naar tachtig jaar. Zoete lieve Gerritje, wie wil dat betalen?
Het is toch wel jammer, dat ik geen minister president of een hoge gezondheidspief ben.

Tijdens het einde van mijn ziekte, die dus een jaar lang duurde, heb ik in de laatste weken van ziek zijn, in de verzorgingskliniek toch wat vreugde kunnen brengen met mijn ouderwetse muziek en mijn rijmelaria. Er is mij gevraagd om dat vaker te komen doen. En dat zal ik beslist doen, als ik binnenkort weer goed kan lopen. Ik ga er nog op bezoek. En dat wordt door de zusters en de patiënten op prijs gesteld.
In mijn bed ligt nu een oude deftige man met hele mooie kleren. Alsof hij gaat trouwen. Voor mijn lotgenoten die nog daar zijn en ook voor hem breng ik wat mee als ik er, na een uurtje fysiotherapie, even op bezoek kom.

HARAS.

Some Rights Reserved (CC BY-SA 4.0)
9
 1. patricksavalle@patricksavalle
  #45629
  Haras, weet je zeker dat dit verhalen voor het ZapLog zijn (nieuws, achtergrond)? Is het een idee om je eigen weblog te openen op BlogSpot.com? Dat is in minder dan 5 minuten gebeurd en gereed voor gebruik.

  Daarbij, ik heb het stuk slechts vertaald. Het zijn niet mijn woorden.
 2. plain-sun-5839@plain-sun-5839
  #45633
  Wellicht niet geheel gepast voor zaplog, maar ik vond het mooi te lezen. Tnx Haras.
 3. johan-kierewiet@johan-kierewiet
  #45657
  Mooi stukje weer om te lezen Haras. Volgens mij probeer jij echt zelf om actief wat te maken van je oude dag en daar krijg je dus ook wat voor terug. Werken wordt beloond!
 4. round-thunder-4532@round-thunder-4532
  #45690
  Ook ik lees graag de stukjes van Haras !

  En of het hier thuishoort ? Af en toe komen er ook snelle auto's voorbij, of wordt een knul die wat van zn ge-rap op internet zet de grond in geboord...
 5. steep-unit-1976@steep-unit-1976
  #45701
  Er bestaat trouwens ook nog een inwijdingsgraad in de Vrijmetselarij en die luidt als volgt (nazeggen):
  "Vanaf het moment dat de filosoof met zoeken begint, tot het punt dat hij gevonden heeft, veroudert hij niet."
 6. withered-hat-6968@withered-hat-6968
  #45717
  Dank voor je bijdrage Haras.
  Ik lees zaplog om mijn gedachten te ordenen en kennis te nemen van de vele visies en meningen die er leven buiten de gereguleerde & gesponsorde media.
  Jij, Haras, hebt duidelijk voor de bril wat je gelukkig maakt (tenminste, dat denk ik uit je stuk te kunnen destilleren). En juist dat maakt je een bevoorrecht mens.. Fijn dat je je gedachten met ons wilt delen!

  (de moderne variant van bovenstaand stuk kun je zien op http://www.storyofstuff.com).
 7. rough-dawn-5196@rough-dawn-5196
  #45790
  Vroeger maakten ze nog degelijke spullen van hout en ijzer!
  Ik ben dol op zulke spullen, die maken mij blij.
  Nu is bijna alles van plastic D: en dat maakt me niet blij.

  Het Zaplog, SocialSocial news, -blogging en -bookmarking ..
  is volgens mij ook van degelijk hout en ijzer gemaakt.
  Haras heeft hier zijn plek, zo`n blogspot komt mij nog al eenzaam voor.
 8. round-boat-6078@round-boat-6078
  #45794
  mee eens zanussi. Lees de artikelen van haras altijd graag, en het is hier op zijn plaats. Een welkome afwisseling.
 9. rough-dawn-5196@rough-dawn-5196
  #45797
  Natuurlijk kan Haras naar het blogspot gaan en dan zijn werken daar hier presenteren.
  Als Haras dat wil.
  Maar dat is niet hetzelfde.
  Zou Haras naar de blogspot gaan dan is het meer werk voor Haras.
  En dus ook meer werk voor het systeem.
  En dus ook meer werk voor de planeet die dit systeem mogelijk maakt.
  Wie zijn eigenlijk de malloten die blogspot.com mogelijk maken?