1. #acteur
 2. #belasting
 3. #belgie
 4. #economie
 5. #economische
 6. #frankrijk
 7. #gemeente
 8. #prijzen
 9. #sociale-zekerheid
 10. #wereld
 11. Artikelen

Economische vluchtelingen uit Frankrijk

Het beleid van Hollande werpt zijn vruchten af: Wil Gérard Depardieu Belg worden?

De Franse acteur Gérard Depardieu, die zich “gekwetst” voelt door de kritiek op zijn fiscale vlucht naar België, levert zijn Frans paspoort in. Dat schrijft hij in een open brief gericht aan de Franse premier Jean-Marc Ayrault. De acteur zou ook gevraagd hebben hoe hij een Belgisch paspoort kan krijgen.

De brief is gepubliceerd in de Journal du dimanche. “Anderen die Frankrijk hebben verlaten, werden niet zo gekwetst als ik”, schrijft Depardieu. Hij kreeg bakken kritiek na zijn verhuis naar België. Ayrault zelf noemde zijn vertrek “nogal deerniswekkend” (“assez minable”).

De acteur schrijft dat hij is beginnen werken toen hij 14 jaar oud was. ‘Ik heb nooit iemand vermoord, ik heb 145 miljoen euro belastingen betaald in 45 jaar, ik heb 80 mensen tewerkgesteld (...). Ik ben niet beklagens- en niet prijzenswaardig, maar ik weiger het woord ‘minable'“, klinkt het.

“Ik lever mijn paspoort in en mijn sociale zekerheid waarvan ik nooit gebruik heb gemaakt. We hebben niet meer hetzelfde vaderland, ik ben een echte Europeaan, een wereldburger”, zo staat nog in de open brief.

De 63-jarige Depardieu kocht onlangs een huis in het Henegouwse Néchin. Hij voegde zich daarmee bij een pak andere Franse “belastingvluchtelingen”.

Intussen heeft de acteur ook inlichtingen gevraagd over de procedure die gevolgd moet worden om een Belgisch paspoort te krijgen, zo heeft Daniel Senesael, de burgemeester van de Waalse gemeente Néchin, zondag gezegd.

Depardieu "heeft gevraagd hoe hij tewerk moest gaan om een Belgisch paspoort te bekomen" en hoe hij zich bij een ziekenfonds kan aansluiten. "Ik heb hem uitgelegd welke stappen hij moet zetten", zei Senesael.

www.standaard.be

No Rights Apply
2
 1. De acteur schrijft dat hij is beginnen werken toen hij 14 jaar oud was. ‘Ik heb nooit iemand vermoord, ik heb 145 miljoen euro belastingen betaald in 45 jaar, ik heb 80 mensen tewerkgesteld


  Kregen wij maar zulke vluchtelingen.
 2. shy-credit-9135@shy-credit-9135
  #135927
  En zo gaat het met de meeste maatregelen die politici nemen. Men rekent op een effect bij bestaande statische condities en steeds blijkt het systeem / de mens dynamisch te zijn en dus op de maatregel in te spelen om er zelf het gunstigst uit te komen.

  Andersom kan je mensen ook ergens in lokken. Iedereen heeft massaal zuinige auto's gekocht (minder dan 99 gr CO2/km) omdat deze belastingvrij waren. Vanaf januari betaal je ineens wel belasting.